piątek, 14 czerwca 2013

Kuchnia czeska: Párek v rohlíku (absolutnie nie hot-dog)

Párek v rohlíku (nepřesně hotdog, v jihočeském: pikador) je pokrm určený k rychlému občerstvení.
Wbrew powszechnemu mniemaniu, Czesi, obok Niemców, a nie Amerykanie, są mistrzami świata w fast food (albo jakby powiedział Czech: Rychlé občerstvení). W krainie wojaka Szwejka Párek v rohlíku można kupić z ulicznych wózków jak u nas obwarzanki. Co istotne (chociaż chyba tylko dla Czechów) to wcale nie jest hot-dog. Bułka to nie słodka, mleczna pulchawa. Nie jest przekrojona, a wydrążona. No i charakterystyczne dla Czechów - żadnych warzyw. Žádné zelenina. Tylko musztarda i keczup. No i Párek ;).

Kuchnia czeska: Párek v rohlíku
Składniki:
ok. 1/3 bagietki - w zależności od długości ... ;p
keczup
musztarda (najlepiej ostra, jak np. diżońska)
parówka (u mnie - kiełbaska szynkowa)

Z bagietki wydrążyć wnętrze (najlepiej ... łyżeczką koktajlową ;) To, co wydłubiemy, można wykorzystać na spacerze, karmiąc Kachna divoká albo Labuť. Kiełbaskę ugrillować na patelni grillowej. Mniej więcej gdy będzie na wpół gotowa, na patelni podgrzać wydrążone pieczywo. Nałożyć do środka 2 łyżki musztardy, sporo keczupu i kiełbaskę.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...